marți, 14 ianuarie 2014

Cat costa intocmirea unui proiect pentru obtinerea unei finantari nerambursabile

finantare
Obtinerea unei finantări nerambursabile care să permită realizarea unui program de investitii necesar dezvoltarii unei firme este o prioritate pentru orice manager. Din păcate regulile pe care o firmă trebuie să le urmeze pentru a putea accesa finantări europene nerambursabile sunt destul de complicate iar intocmirea unui proiect de finantare este atat de dificilă incat doar “initiatii” mai au sanse să intocmească corect un astfel de proiect. De aceea chiar si pentru managerii care au la bază studii de specialitate sau pentru cei care au urmat un MBA singura solutie de a obtine fonduri nerambursabile o reprezintă colaborarea cu un consultant sau o firmă de consultantă.
Foarte multi spun insă că serviciile firmelor de consultantă care intocmesc proiecte pentru obtinerea unei finantări sunt extrem de scumpe. Din informatiile culese de pe forumuri si din zvonuri care circulă intre oamenii de afaceri am dedus că pentru intocmirea unui astfel de proiect se cere pană la 30% ! Intr-adevar 25% sau 30% este foarte mult dar spre norocul nostru informatia este falsă. Nicio firmă de consultantă serioasă care doreste să dezvolte o afacere pe termen lung nu percepe astfel de sume. In plus se zvoneste ca aceste firme garantează obtinerea finantării ! Aceasta este  a doua minciună fiindcă in ziua de azi NIMENI nu-ti poate garanta obtinerea banilor. 
Lăsand la o parte zvonurile si revenind la lucruri mai serioase dorim să vă spunem că in foarte multe cazuri cota cuvenită firmelor de consultantă a fost reglementată chiar prin documentatia aferentă respectivei linii de finantare (Ghidul solicitantului). De exemplu in cazul proiectelor finantate prin POS CCE 2007-2013, DMI 1.1 - Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă a întreprinderilor, în special a IMM, valoarea cheltuielilor eligibile pentru servicii de consultantă specifică si instruire specializată (inclusiv consultantă tehnică) nu a putut depăsi 10% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului. La fel, si in cazul proiectelor finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR), au fost eligibile costurile generale legate de întocmirea proiectului precum taxe pentru arhitecţi, ingineri şi consultanţă, Studii de Fezabilitate/Memorii justificative, taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor în limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor, iar pentru proiectele care nu prevăd construcţii, în limita a 5%.
Important de subliniat este si faptul că cele mai multe firme de consultantă au incheiat contracte care prevedeau plata de către beneficiar a unei sume initiale de 2.000-3.000 Euro, iar diferenta pană la valoarea totală a contractului de servicii de consultantă numai după semnarea contractului de finantare. In cele mai multe in cazuri in care procentul negociat pentru consultantă a fost de 10% contractul a prevazut si servicii de asistentă pentru implementarea proiectului.
In ceea ce priveste tarifele practicate pentru intocmirea unei documentatii necesare obtinerii unei finantări prin schema de minimis preturile au fost extrem de variate, intre 5.000 Euro (pentru proiectele mai mici) si 15.000 Euro pentru proiecte de 200.000 Euro. 
Concluzia: intocmirea documentatiei pentru obtinerea unei finantări nerambursabile nu este ieftină dar nici pe de parte atat de scumpă “precum se zvoneste”.

T.P.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu