luni, 3 martie 2014

Atributiile departamentului de resurse umane in firmele mijlocii si mici

management resurse umane firme mijlocii
In momentul in care o firmă face pasul de la companie mică la companie mijlocie creste cifra de afaceri, cresc profiturile dar aproape intotdeauna creste si numărul de angajati. Un număr mai mare de angajati inseamnă si o serie de probleme suplimentare pe cap deoarece in primul rand a lucra cu mai multi oameni nu este simplu iar in al doilea rand sanctiunile in cazul nerespectarii legislatiei muncii sunt destul de mari. Intr-o firma mica de obicei proprietarul sau managerul companiei este si “managerul de personal” dar cand firma creste lucrurile trebuie să se schimbe.
Dacă cresterea firmei este semnificativă probabil că este momentul ca in aceea firmă să se creeze un “Department de Resurse Umane”. In unele cazuri acest cuvant pare cam “pompos” deoarece o firmă mijlocie isi permite probabil să angajeze 1-2 persoane care să se ocupe de problemele de personal iar un departament in adevăratul sens al cuvantului (de exemplu asa cum este in companiile multinationale) presupune o schemă mult mai amplă de personal pentru acest departament.

Indiferent de mărimea acestei noi structuri care apare in firma odată cu trecerea de la stadiul de companie mică la cel de companie mijlocie ceea ce este foarte important este să stabilească de la inceput foarte clar sarcinile pe care acest departament le va avea si care vor fi sarcinile personalului care va lucra in acest departament. Ca să facă acest lucru managerul unei companii ar trebui să stie foarte bine ce probleme trebuie să rezolve departamentul de resurse umane si care ar trebui să fie atributiile personalului angajat in acest departament.
Este greu in cateva randuri să cuprinzi tot ceea ce se intamplă intr-un astfel de departament si de aceea ne vom concentra doar asupra aspectelor importante.

Intr-o afacere, managementul personalului porneste de la recrutarea si angajarea persoanelor calificate pentru posturile respective si continuă prin indrumarea si incurajarea dezvoltării acestora, pe masură ce intră in contact cu probleme apărute in muncă. Practic pe lista de atributii ale celor care se ocupă de partea de resurse umane ar trebui să fie:

Activităti de recrutare si angajare
- analiza posturilor de muncă;
- clasificarea posturilor si pregatirea unor grile salariale;
- planificarea resurselor umane;
- recrutarea, selectia si angajarea personalului.

Activităti referitoare la personalul angajat
- elaborarea de proceduri de evaluare a posturilor şi ocupanţilor acestora;
- evaluarea periodică a performantelor fiecarui angajat si recunoasterea calitatilor si a nevoilor de perfectionare;
- elaborarea unor planuri de promovare şi / sau mutare a personalului;
- planificarea si supravegherea programelor de training;
- consilierea angajatilor;
- sprijinirea angajatilor care doresc să se perfectioneze si să capete abilitatile necesare pentru a ocupa posturi de un nivel superior;
- elaborarea unor standarde si proceduri de siguranta;
- coordonarea programelor care ofera beneficii angajatilor (asigurari, pensii private, etc.);
- rezolvarea problemelor disciplinare;
- calculul costurilor cu personalul (stabilirea cheltuielilor cu personalul în funcţie de sistemele de remunerare  si elaborarea bugetului costurilor personalului);
- mentinerea la curent cu progresele in managementul personalului.

Activităti care contribuie la cresterea productivitătii
De fapt aceste activităti sunt incluse in cele anterioare si se referă la modul in care sistemul de management al personalului impreună cu functiile de training si perfectionare contribuie la cresterea increderii angajatului si la mărirea productivitătii. Sunt activitati complexe care se desfasoară impreună cu cei din conducerea superioara a firmei.
Pe langa planurile de instruire si atragere de noi angajati acestea mai presupun si:
- imbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru a se asigura un climat favorabil atingerii obiectivelor organizaţionale;
- crearea unor relaţii sociale propice in organizatie (identificarea si numirea unor persoane adecvate pentru solutionarea anumitor probleme ale angajatilor, ca de exemplu: persoana care conduce reuniunile cu delegaţii angajatilor, persoana care se ocupă de negocierile salariale anuale, cine se ocupă de negocierile referitoare la protecţia socială sau persoana care se ocupă de analiza revendicărilor salariaţilor)

Cu alte cuvinte departamentul de personal are responsabilitatea de a dezvolta si implementa politicile, strategiile, procedurile si programele de recrutare, selectie, training, plasament, securitate, beneficii, relatii de munca, planificare in organizatie si perfectionare a angajatilor.

Desi pare simplu nu este deloc asa deoarece cei care răspund de resursele umane dintr-o firmă trebuie să găsească echilibrul intre angajarea unor persoane noi super-calificate si perfectionarea celor existente. A te baza numai pe noi angajati super-calificati este un avantaj dar poate fi si un risc deoarece ei au fost formati in cadrul altor companii. La polul opus, a te baza pe angajati neexperimentati, pe care ii formezi asa cum vrei tu, e un lucru care poate aduce anumite avantaje dar care in intervalul de la angajare pană la formarea completă a acestora poate duce la falimentul afacerii.


Un management al resurselor umane eficient sincronizeaza si perfectioneaza abilitatile candidatilor si angajatilor cu nevoile firmei, ceea ce este un factor cheie pentru dezvoltare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu