joi, 3 mai 2012

Antreprenori vs Manageri

Antreprenor
Fiindca multi se intreaba care este diferenta sau asemanarea dintre un antreprenor si un manager, in primul rand am cautat in DEX si iata ce am gasit:
Antreprenor, -oare: Persoana care conduce o antrepriza
Manager, manageri: 1. Specialist în management. 2. Persoana care însoteste (în turneu) un sportiv, o echipe sportiva si care se ocupa de problemele financiare si organizatorice
Si fiindca tot nu e destul de clar am mai cautat un  DE (1993-2009) si am gasit:
Manager:  1. Persoana care exercita, în mod permanent, conducerea unei entitati economice, îndeplinind, integral sau partial, functiile de previziune si organizare a activitatii, de coordonare si antrenare a personalului subordonat si de control asupra îndeplinirii obiectivelor propuse. 2. Persoana care se ocupa cu problemele administrative si organizatorice ale unui sportiv sau ale unei echipe sportive ori ale unui colectiv artistic

Lasand la o parte activitatea sportiva, pentru cei interesati de lumea afacerilor important este sa retina:
ANTREPRENOR: Persoana care conduce o antrepriza
MANAGER:  Persoana care exercita, în mod permanent, conducerea unei entitati economice, îndeplinind, integral sau partial, functiile de previziune si organizare a activitatii, de coordonare si antrenare a personalului subordonat si de control asupra îndeplinirii obiectivelor propuse

Deoarece explicatiile gasite in dictionare nu ne-au multumit vom incerca in continuare sa facem scurte prezentari care sa va ajute sa intelegeti mai bine care este diferenta dintre cei 2 termeni
Antreprenor: o persoana care decide sa demareze o activitate economica, care adopta un comportament activ si novator, care mobilizeaza resurse pentru a demara afacerea dorita si care accepta riscuri financiare pentru a dezvolta proiecte noi. In termeni populari, in Romania, antreprenorul este cunoscut ca „patron”.
Antreprenorii de succes in general au o serie de calitati, dintre care enumeram:
  • spirit de initiativa si responsabilitate
  • dorinta de a castiga si de independenta
  • spirit organizatoric, capacitatea de planificare si de munca
  • creativitatea si spirit de inovatie
  • orientare spre oportunitati
  • capacitate de analiza a riscului si asumarea riscurilor
  • control interior
  • cautarea feedback-ului si dorinta de a sti cum îsi pot îmbunatati rezultatele
  • capacitate de luare a deciziilor
  • determinare si perseverenta
  • lucru în echipa
  • toleranta pentru esec
  • incredere în fortele proprii
Daca ne uitam pe acesta lista realizam ca pentru a deveni un antreprenor de succes e nevoie de foarte multe calitati. Pentru persoanele dornice sa creeze, sa inoveze, care sunt pregatite sa munceasca mult si care isi doresc sa isi ia soarta în propriile maini antreprenoriatul e „un pas natural” in cariera.

Manager: este persoana responsabila de planificarea si conducerea unui grup de persoane, monitorizarea activitatii lor si luarea de masuri corective atunci cand este necesar. Managerii pot indruma angajatii sau persoanele cu care lucreaza direct sau pot actiona prin intermediul unor structuri intermediare cu functii de supraveghere si indrumare.
Managerul trebuie să fie familiarizat cu munca pe care cei din subordinea sa trebuie sa o desfasoare. Chiar daca el supervizeaza munca celorlalti nu trebuie sa fie cel mai bun, în orice sau toate domeniile persoanele din subordine lucreaza. Este mai important pentru manager sa stie cum sa gestioneze relatiile cu angajatii si dintre angajati si cum sa faca ca munca prestata de ceilalti sa fie cat mai buna, in sensul atingerii rezultatelor propuse.
Un manager poate avea puterea de a angaja sau concedia angajati sau de a ii promova. Managerul are autoritatea de a schimba sarcinile de lucru ale membrilor echipei.
Exista mai multe functii de management în afaceri şi, prin urmare, multe titluri de Manager (ex: manager de productie, manager departament proiectare, manager de produs, etc). Indiferent de titlu, managerul este responsabil pentru planificarea, conducerea, monitorizarea si controlul angajatilor si a muncii depuse de acestia.
In general managerii plaseaza profitabilitatea pe primul loc în lista obiectivelor organizationale.
In termeni populari managerii sunt cunoscuti ca si "directori".

Un bun manager, indiferent de domeniu trebuie sa dea dovada de anumite calitati, care pot fi in mare masura din nastere sau dobandite pe parcursul carierei. Dintre acestea enumeram:
  • bun organizator, cu o mare capacitate de planificare
  • capacitatea de a lua decizii rapid si de a-si asuma responsabilitatile
  • putere de munca si capacitatea de a fi disponibila la orice ora
  • putere mare de sinteza si analiza si viziune de ansamblu
  • prezenta de spirit, intuitie, imaginatie in rezolvarea unor situatii neprevazute;
  • un foarte bun administrator – trebuie sa administreze corect resursele umane, materiale si financiare puse la dispozitia sa de firma;
    onestitate, corectitudine, obiectivitate atat in relatiile cu angajatii cat si in relatiile cu partenerii de afaceri
  • calitati de relationare cu subalternii – este capabil sa asculte, sa motiveze, dar si sa sanctioneze atunci cand este cazul.
  • memoria si capacitatea de a retine usor fapte, date, nume sau figuri
  • abilitati de comunicare, tact si sociabilitate

Analizand cele 2 prezentari vom constata ca exista numeroase asemanari intre calitatile pe care le au managerii si antreprenorii dar si deosebiri. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul e-manageri.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu