joi, 31 ianuarie 2013

Tendinte in management in anul 2013

Incă din partea a doua a anului 2012 multe companii au inceput sa investească în software pentru controlul operaţional. Criza economică mondială care nu se mai termină ii obligă pe agentii economici să opereze la costuri mai reduse iar acest lucru este posibil fie prin achizitionarea de echipamente automatizate ultraperformante, atunci cand vorbim de productie propriu-zisă, fie prin inlocuirea unor operatori umani cu automate in cazul serviciilor. La un moment dat anumite limite sunt atinse insă. Dacă o companie de producţie nu mai poate reduce numărul de muncitori fără a pune în pericol activitatea, poate aduce un plus de eficienţă prin optimizarea proceselor (productie, logistica, distributie, transport). Aceasta optimizare a proceselor din firma poate contribui la scăderea costurilor prin ajustarea stocurilor de materie primă în concordantă cu o estimare mai precisă a cererii si la o creştere a gradului de onorare a comenzilor. Cand vorbim de optimizarea proceselor nu trebuie sa ne gandim doar la aspectele tehnice ci si la cele legate de resursa umană. In cazul anumitor tipuri de activitati reducerea costurilor este posibilă printr-un mai bun control al reursei umane, iar acest control se poate face folosind diverse aplicatii informatice.
La fel si in cazul serviciilor – eficientizarea activitatii personalului conduce la scăderea costurilor de operare.
Se pare ca pană la urma indiferent de tipul activitatii solutia o reprezinta un software mai performant. Unii specialisti estimează ca investițiile în soluții software enterprise vor crește cu 25% pînă în 2014. Este foarte adevărat că aceste software-uri nu sunt deloc ieftine. Vestea bună insă este că numarul firmelor care produc astfel de aplicatii este in crestere si ca urmare se asteaptă o scădere a preturilor unor astfel de aplicatii (in general ERP-uri). 
Un alt aspect important in lumea afacerilor, legat tot de domeniul IT, este trendul dat de social media, comunicațiile mobile si tehnologia cloud, care au inceput să schimbe si mediul business, nu doar cel al consumatorilor. Managerii care nu vor reusi să se adapteze rapid la aceste tendinte vor incepe sa piardă teren, iar multi dintre ei la inceput nici nu vor intelege prea bine de ce se intamplă asta. 
Un lucru e clar: cei mai multi analisti spun că majoritatea industriilor și companiilor vor trece prin schimbări majore în perioada 2013-2015 din perspectiva tehnologiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu