joi, 20 februarie 2014

Mituri despre antreprenori

Mituri antreprenori
Mitul 1 – Antreprenorii se nasc, nu se fac.
Este foarte adevărat că un bun antreprenor se naste cu o anumită inteligenţă nativă, are un fler deosebit cand analizează diverse oportunităti de afaceri, este creativ, plin de energie si are multă incredere in fortele proprii, dar toate acestea nu sunt suficiente pentru a inregistra succese notabile. Antreprenori de succes ajung doar cei care pe langă calitătile dobandite la nastere acumulează abilităţi relevante, know-how, experienţe si reusesc să isi clădescă un cerc de contacte utile pentru afacerea lor.
La fel de adevărat insă este si faptul că o persoană care nu are nativ niciuna din calitătile necesare unui antreprenor oricate cursuri ar urma are sanse scăzute să ajungă un mare antreprenor. El ar putea ajunge director intr-o companie mare, poate profesor in domeniul stiintelor economice sau eventual proprietarul unei mici afaceri dar putin probabil un antreprenor de succes. De aceea este adevarat si că “nu oricine poate ajunge un antreprenor de succes”.

Mitul 2 – Antreprenorii sunt jucători de noroc care riscă foarte mult
Se spune că nu poti castiga fără să risti, dar antreprenorii de succes îşi asumă doar riscuri calculate şi in urma unui indelung proces de analiză. Cel mai mare risc si-l asumă chiar la pornirea afacerii, cand nu are incă toate informatiile pentru a analiza corect toate aspectele, dar pe masură ce afacerea creste riscă mai putin. Cand spunem că “riscă mai putin” nu inseamnă că riscă din ce in ce mai rar dar experienta ii invată ca atunci cand trebuie să riste să împartă riscurile cu altii.
Un manager de succes nu îşi asumă în mod deliberat niste riscuri de care adesea nu este nevoie, dar nici nu se intimidează în faţa riscurilor ce trebuie infruntate.

Mitul 3 – Antreprenorii sunt proprii lor stăpani şi sunt complet independenţi
Desi antreprenorii nu trebuie să dea socoteală nimănui sunt departe de a fi independenţi şi trebuie să slujeasca interesele mai multor stăpâni.
Din păcate in Europa nu exista conceptul de stakeholders dar americanii stiu foarte bine ce inseamnă. Acestia sunt persoanele cheie de care o afacere mică depinde. De la caz la caz aceste persoane cheie pot fi parteneri, investitori, clienţi, furnizori, creditori, angajaţi si familiile acestora.
De exemplu un service auto specializat in vopsitorii depinde foarte mult de anumiti agenti ai companiilor de asigurări care le recomandă persoanelor cu masini avariate să isi repare autovehicolul la respectivul service, in timp ce un dealer pe Romania al unei companii străine depinde foarte mult de relatia pe care o are cu furnizorul său.
Proprietarii micilor afaceri au o libertate extrem de mare si sunt intr-adevar proprii lor stăpani dar independenta lor nu este totală, ei depinzand mai mult sau mai putin de aceste persoane cheie. Este greu să dezvolti o afacere de succes de unul singur. Aproape intotdeauna depinzi de cineva.

Mitul 4 - Un antreprenor trebuie să se ocupe de toate lucrurile din firmă
Este foarte adevărat că atunci cand e vorba de afaceri mici,antreprenorul trebuie să le facă aproape pe toate. O firmă mică nu isi permite să plătească un director de vanzari, un director de productie, un director economic, un sef de departament resurse umane si alti super-specialisti si de aceea antreprenorul trebuie să se implice puternic in toate aspectele afacerii dar asta nu inseamnă că un antrepenor trebuie să se ocupe singur de gestionarea afacerii. El trebuie să stie să delege sarcini si să verifice periodic cum decurg lucrurile. Dacă ar incerca să rezolve singur toate problemele ar ajunge in scurt timp “la balamuc” si dacă cumva are un psihic atat de puternic incat să nu inebunească in mod sigur implicarea antreprenorului in toate aspectele va opri dezvoltarea afacerii. Un singur om nu le poate face pe toate !

Mitul 5 - Cei mai multi antreprenori de succes au vechime si multă experientă in domeniile in care activează
Nu este intotdeauna asa. Dacă ar fi adevărat nu am mai avea milionari la 16 ani (cazul unui tanar german care la numai 16 ani a ajuns milionar pornind o afacere in domeniul reciclarii si atentie, nu e vorba de o afacere mostenită ci de una pornită de el de “la zero”).
Este insă adevărat ca multi antreprenori care ajung să aibă o afacere de succes cand pornesc se lansează in domeniile pe care le cunosc cel mai bine. A avea experientă in domeniul in care iti pornesti afacerea este un avantaj dar nu este o conditie obligatorie. Un antreprenor de succes este cel care pentru a rezolva probleme la care nu se pricepe stie cum să recruteze cei mai buni specialisti, cu care să construiască apoi o echipă.

Mitul 6 - Un antreprenor castigă multi bani
Din păcate pentru cei care vor să se apuce de afaceri nu este intotdeauna asa. Există numerosi antreprenori care au firme mici, care castigă mult mai putin decat managerii angajati de marile companii. La televizor aflăm frecvent de managerii unor companii din Romania care castigă mii de euro pe lună sau auzim de managerii generali ai mutinationalelor care sunt plătiti cu salarii de peste 100.000 Euro pe an. Multi antreprenori castiga la fel de mult ca si angajatii cu pozitii medii din marile companii sau chiar mai putin, iar unii dintre ei ar putea să se angajeze intr-o firmă mare si să castige mai bine decat din propria afacere. Si totusi nu fac acest lucru fiindcă pentru ei independenta este mai importantă decat banii, care chiar dacă nu este de 100% asa cum am arătat mai devreme este totusi mult mai mare decat a anagajatilor.
Exista insă si antreprenori care desi au firme mici castigă sume fabuloase, dar astfel de cazuri nu sunt extrem de frecvente.

Mitul 7 – Antreprenorii sunt in permanentă stresati şi plătesc un preţ mare pentru succes
A avea in permanentă grija salariilor pentru angajatii tăi, a fi atent in permanentă la schimbările pietei si la actiunile concurentei, a plăti ratele la credite si a face fată cu brio controalelor repetate ale organelor fiscale este stresant si uneori antreprenorii plătesc scump pentru asta. Multi spun că stresul este cel care l-a imbolnăvit pe creatorul companiei Apple atat de grav.
Totusi multi antreprenori stiu cum să isi diminueze stresul si in timp invată cum să depăsească cu usurintă obstacolele. Este si unul din motivele pentru care cei care se mentin in afaceri un timp mai indelungat nu vor să se pensioneze. Se spune că de trei ori mai multi antreprenori decât manageri de corporatii declară că nu vor să se pensioneze niciodată.

Am prezentat pe scurt doar cateva din miturile legate de cei care stau in spatele micilor afaceri si chiar si a afacerilor mari. Dacă aveti rabdare să căutati pe internet veti afla că se spun chiar mai multe. Rămane să decideti dvs. care sunt cele mai frecvente mituri despre antreprenori.



V.T.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu