joi, 4 decembrie 2014

Europa – leader pe plan mondial in domeniul inovarii

Potrivit celor de la Global Innovation Index in 2014 Europa este “vârful de lance” în domeniul inovării. In “Top 5” al tărilor cu practici inovatoare pe locul 1 se află Elveția, urmată de Marea Britanie, Suedia, Finlanda și Țările de Jos. Situatia din acest an este imbucurătoare pentru noi căci inovatia este cea care face companiile să fie mai competitive pe o piată mondială in care schimbările sunt rapide, iar existenta unor companii competitive crează premisele bunăstării in Europa.
Situatia nu este la fel de bună in toate tările europene. Tări cu "venituri ridicate" precum Spania, Portugalia și Italia mai au mult de lucru până să ajungă la nivelul tărilor din “Top 5”. Despre tara noastră nu are sens să vorbim, căci potrivit raportului Comisiei Europene România se clasează pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte proporţia IMM-urilor innovative.
Situarea Elveției în topul clasamentului se datorează unor strânse relații de colaborare între universitati, centre de cercetare și industrie, precum și o unor performanțe de neegalat referitoare la protectia mediului. Pozitionarea UK pe locul al doilea se datorează calitătii deosebite a universităților sale și exportului de servicii in sectorul creatiei.
Desi in 2014 America nu se află in “Top 5” nivelul de inovare pe continentul American este ridicat. Căderea în clasamentul din acest an, de pe locul 5 pe locul 6, este un motiv de îngrijorare pentru specialistii americani.

Uniunea Europeană a creat si anumite facilităti pentru sustinerea inovării. Programul Horizon 2020 oferă companiilor sprijin financiar direct ce sustine indirect capacitatea lor de inovare. In completare EUREKA/Eurostars Joint Programme Initiative (2014-2020) finanteaza proiectele R&D de colaborare orientata pentru piata transnationala


În forma sa actuală, Europa este centrul inovării in lume !

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu