joi, 30 august 2012

Managerii de azi ai firmelor – specialisti in managementul de proiect


Conform definitiilor managerul unei companii este un om care indeplineste cu succes niste sarcini si care are cunoștințele și talentul necesar pentru a valorifica profitabil resursele umane, financiare și materiale ale unei societăți comerciale, organizații, etc. Dupa cum se poate observa definita managerului nu face nicio referire la proiecte.
În principiu, activităţile desfasurate de un manager se împărt în două mari categorii:
- activităţi curente sau uzuale pe care managerul le facem în mod repetat, si
- activităţi cu caracter unic – pe care le face o singură dată.
In functie de domeniul in care activeaza, unii manageri trebuie sa aloce marea majoritate a timpului pentru activitati curente cu caracter repetitiv si doar ocazional pentru activitati cu caracter unic, in timp ce la altii este invers, ponderea cea mai mare reprezentand-o activităţile cu caracter unic.
In general atunci cand se desfasoara un numar mare de activitati cu caracter unic care conduc in principiu la un rezultat unic obişnuim să spunem ca avem de a face cu un PROIECT.
Realizarea unui proiect presupune un consum de resurse umane, materiale, financiare, de echipamente, de informatii, de timp, iar pentru ca aceste resurse sa nu se iroseasca iar rezultatele sa fie atinse cu un efort minim trebuie ca organizarea sa fie perfecta. Organizarea stiintifica a activitatilor legate de realizarea unui proiect tine de managementul proiectelor. 

Cautand pe „wikipedia” vom afla ca managementul de proiect constă în planificarea, organizarea și gestionarea (controlul) sarcinilor și resurselor, ce urmărește atingerea unui anumit obiectiv, în condițiile existenței unor constrângeri, referitoare la timp, resurse și costuri.
Organizarea activitatilor pe proiecte si managementul proiectelor au reprezentat, initial, o solutie foarte eficienta pentru atingerea unor obiective legate de infrastructura, constructii, industrie sau in domeniul militar. Odată cu dezvoltarea calculatoarelor si a sistemelor informationale pentru conducerea activitătilor managementul proiectelor s-a extins la nivelul marii majoritati a activitătilor din economie, inclusiv in domeniul non-profit. In ziua de azi aproape toate firmele / organizatiile sunt implicate in proiecte, fie că:
- proiectele reprezintă activitatea de baza a entitatii respective;
- realizează proiecte in mod ocazional;
- realizează proiecte pentru alte organizaţii;  
 
Mai mult decat atat, daca analizam marile afaceri din ziua de azi vom constata ca succesul este mereu asociat cu mari proiecte, fie ca vorbim de „windows”, de cea mai inalta cladire din lume, de cel mai mare avion de pasageri, de „google android” sau de iphone. La fel este si in cazul companiilor mai mici (numai ca in cazul acestora mediatizarea proiectelor de succes este mult mai redusa).
Proiectele, fie ele mari sau mici, reprezinta cheia succesului in afaceri. Proiectele trebuie livrate la timp, iar calitatea livrabilelor trebuie sa fie la cel mai inalt nivel. Esecul in afaceri apare atunci cand companiile esueaza in respectarea termenelor limita si in furnizarea calitătii promise.
 
 
Asa că, in ziua de azi pentru a fi un manager de succes, pe langă multe alte cunostinte trebuie să fi si un bun specialist in managementul proiectelor!
 
 
© e-manageri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu